Hvordan lage video med telefonen?!

For deg som er helt nybegynner og ønske å lage dine egne videoer kan både det tekniske og kreative være en stor bøyg.

Noen ganger når man skal lage enkelt innhold f.eks en Vlogg så vil man gjerne gjøre det selv og da kan det være lurt å vite om et par enkle grep som kan løfte kvaliteten på filmen.

  1. Lyd - hvis du skal lage video selv så er lyd det mest essensielle. Hvis du har god lyd så går bildekvalitet litt under radaren. Men hvis man ikke hører hva som blir sakt så mister man det essensielle nemlig innholdet. Så hvordan få god lyd i en mobiltelefon? God lyd får man i stor grad pga. Plassering. I tillegg har mikrofoner ulike karakteristikker som er designet for ulike opptakssituasjoner.

    - Mygg. Grunnen til at en mygg gir god lyd er i hovedsak plassering. Mikrofonen festes på brystet (i kløften) og kan skjules på mange måter. De fleste mygger er Omnidireksjonelle og tar opp jevnt rundt hele myggen. Røde lager mange gode løsninger til de som vil filme med telefonen sin. Blant annet kan man kjøpe en mygg ved navn smartlav. Denne kan du enkelt koble til telefonen og ta opp lyden med. Her følger det også med en applikasjon som gjør at du kan ta opp lyden i god kvalitet. Begrensingene blir større når man er flere som skal snakke. Da er kanskje neste alternativ bedre.

    - Shotgun mikrofon (supercardeoid). Dette er en rettningstyrt mikrofon. Det vil si at den fungerer litt som et zoom objektiv. Den hører det du peker den på. Du får et mere naturlig lydbilde med en slik mikrofon. I tillegg er den som oftest mere fleksibel å bruke. Så trenger man ikke å gjøre noe inngrep for å feste mikrofonen hos subjektet. Du kan enkel bare la den peke på det du filmer. Som regel vil man få mere miljølyd med en slik mikrofon da den tar alt opp i den rettingen du peker den i. Røde Micro er et godt alternativ for de som ønsker å bruke telefonen sin.

2. Video - Å filme sin egen vlogg kan være en morsom prosess. Noen telefoner er gode å filme med men har en del begrensninger ift. Innstillingsmuligheter. Det finnes et hav av ulike applikasjoner man kan bruke for å takle dette. Blant annet FiLMiC pro. Denne kan enkelt lastes ned fra AppStore. Her får du kontroll over alle innstillinger og i tillegg kan du filme flate videoprofiler noe som gjør at bildene dine blir mere dynamiske. Det finnes mange innstillingsmuligheter og dette kan virke litt forvirrende. Fortvil ikke - det viktigste er kanskje..

Hvitbalansen. Dette avgjør fargetemperatur på lyset. De to mest brukte er tungsten og dagslys henholdsvis 3200kelvin og 5500 kelvin. Når du er ute bruker du dagslys og når du er inne bruker du tungsten. Du ser raskt om innstillingen er feil. Da blir fargene enten veldig varme eller veldig kalde. Når det hvite er hvitt har du truffet riktig.

Lukkertid er også viktig. Når du filmer i vanlig 25p bildefrekvens så kan du la den stå på 1/50 sek. Dette gir en rolig filmatisk følelse. Blir den høyere ser det unaturlig ut. Med mindre du skal filme action eller sport kan du la den være. I slowmotion økes lukkertiden. Feks 50p=1/100 sek lukkertid.

Blender - dette regulerer dybdeskarphet. På telefoner har denne en begrenset funksjon da sensoren er så liten at lav dybdeskarphet er vanskelig å oppnå. I mange tilfeller kan man la denne stå på auto. Begrensninger med auto innstillinger kommer når du får sola bak deg. Da vil din telefon tolke det som at det er lysere enn du ønsker det. Dette kan gjøre at du som subjekt blir undereksponert.

ISO - denne bør stå på det laveste som er mulig på din telefon. Denne avgjør sensitiviteten på sensoren. Jo høyere innstilling desto mere støy blir det på bildene. For å få finest mulig bilder uten lyssetting så kan man finne et sted der det kommer inn mye mykt dagslys fra et vindue i nærheten. Men det kommer vi til senere.

3. Story. - Har du noe å fortelle? Bruk tid på å finne ut av hva din målgruppe er interessert i høre mere om. Hva slags verdiskapning skal din film ha? Skal den øke engasjement? Endre holdninger? Være informativ? Underholde? Hvilken plattform er best å vise filmen i? B2B - B2C? Utifra disse forutsetningene kan du begynne å tenke på din dramaturgi. En historie har en begynnnelse, midt og en slutt. Selv om den skal være informativ så er dette en viktig ting å ta hensyn til. Tenk på hvordan en avisartikkel er skrevet. Innledningen skal innholde alle de viktige momentene. Den skal sette konflikt og eksposisjon. Selve kroppen til artikkelen inneholder detaljene og går i dybden. Og avslutningen inneholder en oppsummering og kanskje noen avsluttende tanker og en teaser til neste video. Hva slags innhold kan du skape resultater med kommmer ann på hvilken innholdsstrategi eller kommunikasjonsstrategi du tenker ut.

4. Location. - Film er et visuelt medium. Hvilken location du velger kan være med på å fortelle historien eller være et blikkfang som gjør at du skaper den brandingen du ønsker for deg selv. Tenk på hva som kan være en flott bakgrunn. Men, pass på å velge noe der det kommer i mye naturlig lys. Hvite vegger er det kjedeligste som du kan bruke som bakgrunn. Tenk på produksjonsdesignet og hvordan dette kan skape et budskap. Dette kan skape en underbevisst følelse av din identitet og branding. Finn gjerne måter å skape dybde i bildene på. En plante som stikker litt frem i forgrunnen kan skape litt dybde og løfte bildet. Dead space - ikke ha mye tomrom i bildene. Heng et bilde på veggen bak deg men ikke la det ta fokus.

5. Redigering - idag finnes det mange gratis applikasjoner til telefon. Det letteste hvis du er iPhone bruker er å bruke iMovie. Adobe har også en light versjon av Premiere som kan brukes gratis hvis man abonnerer på Adobe pakken. Her er det bare å bruke fantasien. Det er her du oppdager om du er en ekte historieforteller. Legg ned videobitene i rekkefølge. Se hva som er unødvendig. Skjær ned til beinet og legg på litt musikk der det trengs. Hvis du er en avansert bruker er det smart å lage en super og kanskje legge på en sluttplakat med en CTA (Call to action).